Češi a Slováci – 20 let spolupráce samostatných států a jejich působení v EU a NATO

Štefan Füle – Eurokomisař za politiku rozšíření a evropskou politiku sousedství

Konference: Češi a Slováci – 20 let spolupráce samostatných států a jejich působení v EU a NATO /Praha

Praha, 10-1-2013 — /europawire.eu/ — Dámy a pánové, děkuji za slovo i za pozvání. Přijal jsem ho rád, protože považuji téma dnešní konference za více než inspirativní a to po všech stránkách.

Vzpomínek či oslav dvacátého výročí rozdělení Československa a vzniku dvou samostatných států proběhla celá řada, ale jen málo z nich se lze zařadit mezi fundované snahy odpovědět si na některé relevantní otázky. Mezi ně určitě patří otázka – jak se nám žilo společně, kdy slovo společně bylo definováno společným státem, a jak se nám žije společně dnes, kdy stejné slovo definujeme spíše společnými hodnotami a zájmy, které se snažíme naplňovat prostřednictvím členství v Euroatlantických integračních a bezpečnostních uskupeních.

Jako člověk s hlubokými kořeny na obou stranách tehdejší federace jsem patřil k těm, kdo zánik Československa po 74 letech jeho existence vnímali mimořádně citlivě. Navíc z kolegů a spolupracovníků československého ministerstva zahraničních věcí učinil Silvestr roku 1992, resp. Nový rok 1993, diplomaty dvou různých států. Spolu s místopředsedou Evropské komise Marošem Ševčovičem sdílíme na tu dobu stejné vzpomínky. Ale zdaleka zde nešlo jen o osobní pocity. Už jen letmý pohled na mapu prozrazoval, že nové – státní – hranice ve střední Evropě budou mít důsledky a to nejen pro tuto část Evropy.

Přesto mi dovolte takový osobnější pohled na výše uvedené otázky ve světle hlavního zaměření našeho dnešního jednání a to ve formě několika následujících poznámek:

Za prvé: Pro zajištění stability a bezpečnosti v Evropě ale i naší obranyschopnosti byl klíčový vstup do Severoatlantické Aliance. Toto spojenectví, opírající se o článek 5 Severoatlantické smlouvy a transatlantickou vazbu, se stalo důležitou bezpečnostní kotvou pro transformaci naší i celého regionu. Proto byla tak důležitá podpora slovenským snahám o vstup do NATO v době, kdy v sídle Aliance již vlála česká vlajka.

Považuji za pozitivní, že jsme se nestali obětí našich logicky velmi úzkých společných vojenských tradic. Věděli jsme o sobě, ale každý z nás řešil otázky transformace ozbrojených sil a jejich profesionalizaci v souladu se zájmy a možnostmi našich zemí. Rozdíl pěti let, který uplynul od vstupu Česka a Slovenska do Aliance, se projevil na rozdílných přístupech k základní otázce té doby – jak vyřešit rozpor mezi spojeneckými závazky a našimi vojenskými schopnostmi.

Řešení této výzvy spolu se začleňováním obou zemí do politicko-vojenských struktur NATO vytvořil podmínky pro řadu společných projektů. Společné působení příslušníků našich ozbrojených sil v aliančních misích či úkolových uskupeních považuji za ten nejhodnotnější. A společný přístup k aktuálním otázkám vyzbrojování a vzájemné posilování vojenských schopností až do případného zajištění společné ochrany vzdušného prostoru v rámci aliančního systému, považuji za ten nejperspektivnější.

Jen si musíme uvědomit, že tam, kde jako spojenci používáme angličtinu, nebude a nemůže blízkost našich slovanských jazyků být tím správným základem pro udržení a další posílení, chcete-li pro další kultivaci naší oboustranně výhodné spolupráce ve vojenské a bezpečnostní oblasti. Přitom škrty ve vojenských výdajích přímo volají po takovém posílení, pokud nechceme rezignovat na naše schopnosti a spojenecké závazky.

Za druhé: Do Evropské unie už obě země vstoupily společně (2004). Jednotný trh s jeho čtyřmi základními svobodami, řízení společně sdílené suverenity v jasně vymezených oblastech a prohlubující se ekonomická a politická integrace EU pak vytvořily podmínky pro dokončení transformace v našich zemích a pro kvalitativně vyšší úroveň našich vztahů.

Dovolte mi tady krátké odbočení jako někoho, kdo má v Evropské komisi na starosti rozšíření a sousedskou politiku. Právě jsem zmínil „kvalitativně vyšší úroveň vztahů“. Teprve až s časem, respektive zejména ve světle konfliktu, který se prakticky ve stejném čase odvíjel na Západním Balkáně, jsem ocenil „kultivovanou sametovost“ česko-slovenského rozchodu. A ocenil jsem ještě jednu důležitou věc. Politici tehdy ubezpečovali, že tento rozchod se jen minimálně dotkne osobních a dalších vazeb, kterými byly naše země protknuty. Velkou zásluhu na tom, že na jejich slova došlo, má společné členství nejen v Alianci, ale zejména v Evropské Unii (a samozřejmě i v Schenghenu).

Díky tomu nás rozdělení federace prakticky nerozdělilo. Alespoň ne ve smyslu omezení spolupráce a vztahů. Naopak – obojí dostalo „kvalitativně vyšší úroveň“. Počínaje příhraniční a přeshraniční spoluprací. A koordinací na mezinárodní, resp. unijní úrovni konče.

To je velmi silný argument, kterým se snažím spolu s mými kolegy v komisi ukázat cestu těm aspirantským a kandidátským zemím Západního Balkánu, které trpí kocovinou z dezintegračních procesů v této části Evropy, či se považují za vítěze nebo v opačném případě za oběť takových procesů.

Za třetí: Zpět do Evropské Unie, zpět do střední Evropy – na počátku to byl zápas o vlastní hvězdičku na vlajce EU. Poté pochopení, že nejvyšší hodnotu má hvězdička sdílená.

To platí i bez ohledu na skutečnost, že v posledních pár letech se liší naše postoje na klíčové otázky evropské integrace a zejména pak naše cesty v otázkách aktuálně se prohlubující ekonomické, měnové a politické unie. V této souvislosti se nabízí srovnání. Troufám si totiž říct, že Slovensko je dnes dál než Česko a to prostřednictvím svého členství v eurozóně.

Ne tohle není o spekulacích, kdy a zda vůbec naplníme náš politický závazek o přijetí Eura, v referendu již jednou schválený, ani o srovnávání řady ekonomických ukazatelů, které jsou o něco vstřícnější vůči našim východním eurosousedům, než vůči nám.

V současnosti se totiž eurozóna stává faktickým těžištěm další etapy evropské integrace. A začínají procesy, v jejichž důsledku se může Česko i Slovensko v relativně krátkém čase dalších 20-ti let dostat na úplně jinou úroveň z hlediska svého postavení v EU.

Mnohovrstevnatá Evropská Unie v sobě totiž skrývá sílu vynést obě naše země do různých pater integračního procesu. Nemyslím, že to je ten správný recept na posílení našich vztahů. Asymetrie našich zájmů může totiž vést k asymetrickému modelu vztahů mezi Prahou a Bratislavou.

A já nevidím jediný důvod, proč by to mělo být v zájmu kohokoliv z nás. Naopak, jsem přesvědčen, že v našem společném zájmu je zůstat pohromadě. Koneckonců Svatoplukovy pruty máme ve společné mytologii.

S ohledem na odkaz Velkomoravské říše by nás takové rozdělení bezpochyby oslabilo. V dnešním globálním světě, kde znovu platí, že velikost rozhoduje. Ale když budeme postupovat společně, můžeme z toho pro zajištění našich zájmů jen vytěžit. Ještě jednou chci zdůraznit, že o směru, hloubce a rozsahu další integrace se rozhoduje nyní. Bratislava i Praha by neměly být jen pasažéry v tomto procesu.

Za čtvrté – poslední a opravdu osobní poznámka: Za těch posledních dvacet let, co uplynulo od vytvoření svrchovaných států – České republiky a Slovenské republiky, vyrostla celá jedna nová generace. S jejím příchodem ale bohužel v Česku odešla schopnost rozumět takovým krásným slovům jako omrvienky, hmla, žeriav či rozprávka.

Domnívám se, že v našich sdělovacích prostředcích je dost prostoru, aby u nás zaznělo o trochu víc slovenštiny. Naše děti zase začnou více rozumět rozprávkám a politici zase začnou dávat stejným slovům stejný význam. Euro, amnestie – ale to již hovořím na jiné téma.

EDITOR'S PICK:

EuropaWire PR Editors

Recent Posts

DHL Supply Chain Announces Strategic Leadership Changes for Future Growth

(IN BRIEF) DHL Supply Chain (DSC) unveils strategic leadership changes aimed at fortifying its global…

41 mins ago

Fraunhofer-Gesellschaft and Siemens Spearhead Battery Cell Research in Münster

(IN BRIEF) The Fraunhofer-Gesellschaft initiates a groundbreaking project in Münster, Germany, by commissioning a research…

51 mins ago