„Печатница на Българската народна банка” АД и „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция създават съвместно дружество за производство на банкноти в България

27-6-2013 — /europawire.eu/ — „Печатница на Българската народна банка” АД (ПБНБ) успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция (ФШОГ). ФШОГ е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави.

Със започване на дейността на новото дружество се предвижда да бъде натоварен максимално наличният в ПБНБ капацитет за производство на банкноти и тази дейност да бъде допълнително разширявана и развивана в следващите години. ПБНБ ще участва в съвместното дружество чрез непарична вноска в капитала под формата на съществуващото старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала. ФШОГ, чрез дъщерното си дружество „Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал” С.А., Белгия, ще инвестира в новото българско дружество като парична вноска над 22 милиона евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала.

Със създаването на съвместното дружество ПБНБ ще може да запази опит и позиции в едно от най-високотехнологичните световни индустриални производства, а България ще може да се интегрира в изключително конкурентния световен пазар за производство на банкноти. От своя страна ФШОГ за първи път в своята над 170-годишна история ще започне да извършва дейност по производство на банкноти извън територията на Франция.

Съвместното дружество ще бъде регистрирано в гр. София и се очаква да започне дейност до края на август 2013 г. след осъществяване на всички законови процедури и разрешения в съответствие със законите на РБългария. ПБНБ ще прехвърли в него част от своите работници и служители при запазване условията по досегашните им трудови правоотношения. До 2016 г. се очаква броят на работните места в дружеството в България да се увеличи три пъти и да достигне 190 човека.

Изрично подчертаваме, че новото дружество ще бъде изключително насочено към производство на банкноти.

Всички други производства (високозащитени ценни книжа и други документи) нямат отношение към описаното по-горе и остават както и досега в „Печатница на Българската народна банка” АД.

EDITOR'S PICK:

EuropaWire PR Editors

Recent Posts

Lenzing Group Launches Young Scientist Award for Innovation in Fiber and Textile Industry

(IN BRIEF) The Lenzing Group announces the Lenzing Young Scientist Award at the Dornbirn Global…

20 hours ago

Josée Ouellet Named Grand Ambassador of Université de Sherbrooke by Alstom

(IN BRIEF) Josée Ouellet, Vice President of Services for Alstom in North America, has been…

20 hours ago