UGent-onderzoek: Belg is bezorgd over vervuiling zeeën maar voelt zich machteloos

GHENT, 9-9-2015 — /EuropaWire/ — Belgische consumenten zijn bezorgd over de vervuiling van zeeën en oceanen, maar geloven nauwelijks in hun eigen mogelijkheden om er zelf iets aan te doen. Concrete tips kunnen daaraan verhelpen, zo blijkt uit UGent-onderzoek.

Bewust maar machteloos

Europese consumenten zijn zich vrij goed bewust van de oorzaken van de vervuiling van zeeën en oceanen. Ze wijzen vooral de industrie aan als oorzaak. Terwijl ze hierover hun bezorgdheid uiten, voelen ze zich machteloos om er zelf iets aan te doen. Van de 540 Belgen in de studie was slechts 16% overtuigd zelf te kunnen bijdragen aan de bescherming van het mariene ecosysteem door hun eigen gedrag te veranderen. Wanneer een ‘meer bewuste keuze van vis’ als een mogelijke actie gecommuniceerd werd, was al één op de drie Belgen (37%) overtuigd te kunnen bijdragen aan de bescherming van het mariene ecosysteem.

België scoorde daarmee echter het laagst in vergelijking met de andere landen in de studie. In Portugal, Spanje en Italië – landen waar traditioneel meer vis gegeten wordt dan bij ons – was ongeveer de helft overtuigd dat zij kunnen helpen bij het beschermen van zeeën en oceanen door een meer bewuste viskeuze te maken.

Nood aan informatie en concrete actie

De studie toont bovendien aan dat een grotere bewustwording en een sterkere bezorgdheid ertoe leiden dat consumenten meer geloven in hun eigen mogelijkheden om het verschil te helpen maken. Dit verband werd echter enkel gevonden wanneer een concrete actie gecommuniceerd werd aan de deelnemers, zoals het bewust kiezen van een bepaalde vissoort om te consumeren. Consumenten bleken nog steeds overtuigd te zijn van de gezondheidsvoordelen van de consumptie van vis en visserijproducten en ze lieten zich nauwelijks afschrikken door de mogelijke risico’s als gevolg van de vervuiling van zeeën en oceanen.
“Onze resultaten onderstrepen daarmee het belang van een bewuste viskeuze, van informatie over de broosheid van het mariene ecosysteem en wat we er zelf aan kunnen doen. Campagnes zoals de ‘Bewuste Visweek’ die deze week loopt, komen dus geen moment te vroeg”, aldus de onderzoekers. Prof. Wim Verbeke (UGent): “Deze eerste ‘Bewuste Visweek’ bij ons mikt op bewustwording en wakkert de bezorgdheid aan. Gelukkig geeft ze ook concrete aanbevelingen en tips, en leert ze consumenten waarop ze kunnen letten om een meer bewuste en duurzame viskeuze te maken. De nodige elementen zijn aanwezig om de boodschap goed over te brengen en aldus bij te dragen aan een duurzaam beheer van onze zeeën en oceanen.”

Urgentie

De verwachting is dat de vervuiling van onze zeeën en oceanen verdrievoudigt in de komende 50 jaar in vergelijking met de situatie van de voorbije 50 jaar. Naast vervuiling door menselijke activiteiten, zorgen ook overbevissing, klimaatverandering en de groeiende wereldbevolking voor een toenemende druk op de mariene ecosystemen.

Over de studie

In het kader van het Europees onderzoeksproject ECsafeSEAFOOD peilden onderzoekers van de Universiteit Gent naar de reacties van meer dan 2.800 consumenten in vijf Europese landen (België, Ierland, Italië, Spanje en Portugal). De steekproeven waren representatief voor geslacht, leeftijd en regio in elk van de landen. De resultaten van de studie werden zopas gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research.

Wetenschappelijke publicatie: Jacobs, S., et al. (2015). Marine environmental contamination: public awareness, concern and perceived effectiveness in five European countries. Environmental Research, http://dx.doi.org/10.1016/j.envres.2015.08.009
EU-project ECsafeSEAFOOD
Bewuste Visweek (WWF/ASC/MSC)

Info

Prof. Wim Verbeke, Silke Jacobs
Vakgroep Landbouweconomie – faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Tel. 09 264 61 81 – gsm 0477 96 67 45
Wim.Verbeke@UGent.be
Silke.Jacobs@UGent.be

Dr. Isabelle Sioen, prof. Stefaan De Henauw
Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde – faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
Tel. 09 332 24 23
Isabelle.Sioen@UGent.be
Stefaan.DeHenauw@UGent.be

###

UGent-onderzoek: Belg is bezorgd over vervuiling zeeën maar voelt zich machteloos

UGent-onderzoek: Belg is bezorgd over vervuiling zeeën maar voelt zich machteloos

EDITOR'S PICK:

Comments are closed.