Ghent University: team erin geslaagd om het eerste Belgische vleeskuikenvoeder op basis van de larven van de zwarte soldatenvlieg te produceren

Ghent, Belgium, 29-10-2015 — /EuropaWire/ — In het labo veevoedertechnologie van de UGent zijn prof. Mia Eeckhout en haar team erin geslaagd om het eerste Belgische vleeskuikenvoeder op basis van de larven van de zwarte soldatenvlieg te produceren.

De zwarte soldatenvlieg is een klein, langwerpig en zwart vliegje uit Amerika waarvan vooral de larven een zeer interessante, alternatieve eiwitbron vormen in de veevoeding. Behalve een hoog aandeel aan eiwitten brengen deze larven ook grote hoeveelheden ruw vet aan. Omdat deze vliegen hier gekweekt kunnen worden, kunnen ze mee helpen om de afhankelijkheid aan de buitenlandse eiwitstromen zoals soja, ten gevolge van de BSE-crisis te verminderen.

Doordat de larven van de zwarte soldatenvlieg in staat zijn om op een efficiënte wijze laagwaardige biomassa’s zoals GFT-afval op te waarderen tot hoogwaardig eiwit kunnen ze ook mee helpen bij het verwerken van de steeds verder toenemende afvalberg.

Het onderzoek gebeurde in kader van een lopend Tetra-project, in samenwerking met KU Leuven en Thomas More. De larven zelf zijn afkomstig van het bedrijf Millibeter.

Vleeskuikenproef
Momenteel loopt in samenwerking met Belgabroed een vleeskuikenproef waarbij onderzocht wordt of de aanwezigheid van insecten in het rantsoen invloed heeft op de groei en de gezondheid van de vleeskuikens en op de smaak van het vlees. Omdat kippen van nature omnivoren zijn wordt verondersteld dat het aanbieden van dierlijke eiwitbronnen zal leiden tot gezondere en sterkere dieren.

Labo veevoedertechnologie
Prof. Mia Eeckhout doceert veevoedertechnologie aan de Universiteit Gent en voert samen met haar team onderzoek uit rond technologische aspecten van de diervoederproductie, inclusief evalueren van nieuwe ingrediënten en technologieën. De uitgebreide kennis en expertise die aanwezig is in dit labo is het gevolg van jarenlange ervaring in toegepast onderzoek in samenwerking met en dienstverlening voor de sector. Het onderzoeksteam maakt deel uit van het expertisecentrum Food2Know.

Food2Know
Dit centrum groepeert onderzoekers van meer dan 36 laboratoria die verspreid zijn over zes verschillende faculteiten van de universiteiten Gent, Brussel en Antwerpen, de Hogescholen HoGent en Howest, en het ILVO. Dit samenwerkingsverband verricht onderzoek over de ganse gezondheidsketen; van veevoeding over voeding tot de algemene gezondheid van mens en dier.

Info
Prof. Mia Eeckhout
Labo Veevoedertechnologie
Gsm 0475 71 21 29
Mia.Eeckhout@UGent.be

Prof. Benedikt Sas
Chief Business Officer Food2Know
Benedikt.Sas@UGent.be

SOURCE: Universiteit Gent

Follow EuropaWire on Google News
EDITOR'S PICK:

Comments are closed.